Globalisaatioluennolla pohditaan tulevaisuuden työelämätaitoja

5.1.2015 2014

Tarjoamme tänä lukuvuonna toisen asteen oppilaitoksille SAP:n vapaaehtoisten pitämiä globalisaatioluentoja. Joulukuussa vapaaehtoinen vieraili SLK:ssa.

 

Eero_GEP-luento

Global Enterprise Project -projektissa, lyhyemmin GEP:ssa, SAP:n vapaaehtoiset jalkautuvat toisen asteen oppilaitoksiin pitämään interaktiivisia globalisaatioluentoja. Eero Hämäläinen, SAP:lta, on tullut Suomen Liikemiesten Kauppaopistolle kertomaan globalisaatiosta ja sen vaikutuksista yrityksiin ja työntekijöihin.

Alkuun opiskelijoille paljastuu, että SAP yrityksenä on saanut alkunsa autotallista neljän ihmisen voimasta. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee yli 68 800 työntekijää yli 130 maassa.

– Mitä on globalisaatio? Millä tavalla se näkyy teidän elämässänne? kysyy Eero opiskelijoilta.

Nuoret heittävät vastauksiksi muun muassa maahanmuuttajat ja kielitaidon lisääntymisen.

– SAP kehittää tuotteittaan Kiinassa ja Etelä-Amerikassa, antaa Eero esimerkin globaalin yrityksen näkökulmasta.

Kansainvälisyys vaikuttaa yrityksiin monella tapaa niin positiivisesti kuin negatiivisestikin. Vaikutukset näkyvät ihmisten taidoissa, rahassa, raaka-aineissa ja innovaatioissa. Esimerkkinä negatiivisista vaikutuksista Eero antaa rahan ja työvoiman epätasaisen jakautumisen, kun tuotteet teetetään halvan työvoiman maissa ja rahat menevät rikkaisiin maihin.

Seuraavaksi taululle heijastuu dia, jossa on esimerkkejä globaaleista yrityksistä, kuten Siemens, Smurfit Kappa ja Total. Opiskelijat pääsevät pohtimaan yhdessä, syitä miksi näistä on tullut kansainvälisiä yrityksiä. Ehdotuksiksi tulee, että he ovat olleet ahkeria ja heillä on kiinnostava tuote, eli he ovat kehittäneet ratkaisun johonkin tarpeeseen.

Ihanne maailma dia_GEP-luento
Onko tämä ihannemaailma?

Kulttuurieroista puhuttaessa nuoret pääsevät vastaamaan visaan, jossa muun muassa pohditaan, missä maassa voit olla puolituntia myöhässä ja olla silti ajallaan.

– Suomessa voi sinutella ollessaan yhteydessä asiakkaisiinsa kun taas Saksassa on hyvin tärkeää teititellä ja sinuttelua pidetään jopa törkeänä käytöksenä, kertoo Eero kokemuksiaan oman työnsä puolesta.

Ryhmätöitä_GEP-luento
Opiskelijat pohtivat ryhmissä mitä taitoja he tarvitsevat tulevaisuuden kansainvälisillä markkinoilla.

Tunnin lopuksi nuoret saavat kertoa palautteensa, mitä heille jäi mieleen tunnista.

– Olen pitkään miettinyt mitä SAP tekee, kun sen logo on formula-autojen kyljessä, sanoo poika luokan takaa.

Lisäksi nuorten mieleen jäivät kulttuurierot ja taidot, joita kansainvälisessä työelämässä tarvitaan. Myös Eeron tausta ja työtehtävät kiinnostivat.

Eero on lähtenyt vapaaehtoiseksi GEP-projektiin, koska hänestä on kiva päästä jakamaan osaamistansa nuorille. Eero kiittelee myös ryhmän aktiivisuutta.

– Mielestäni oli tosi hyvä ryhmä, heiltä tuli hyvää palautetta ja tykkäsin kyllä tosi paljon. Mielelläni lähden uudestaankin pitämään luentoja, sanoo Eero.

Myös opettajan mielestä vapaaehtoisen vierailu oli hyvä juttu.

– Tämä tuo lisää näkökulmaa opetukseen ja kun on joku toinen joka kertoo asiat, uskot nuoret sen paremmin, kertoo ryhmän opettaja Teemu Vesalainen.

Globalisaatioluennot ovat osa Global Enterprise Project -projektia, jonka tarkoitus on lisätä nuorten tietämystä globalisaatiosta, yrittäjyydestä ja työelämätaidoista.

 

Seuraavaksi
Tervetuloa NY-aluemessuille!