Nuorille tarrapintaa globaaliin maailmaan

15.11.2013 2013

Ymmärtävätkö nuoret globalisaatiota? Lue, miten Kone sparrasi opiskelijoita.

Paul Van Santen Koneelta on tullut pitämään Suomen Liikemiesten Kauppaopiston opiskelijoille GEP -globalisaatioluentoa.

Tunnin aluksi Paul esittelee Koneen toimintaa. Oppilaat kuuntelevat hiljaa ja moni tietää jo ennestään, että Kone valmistaa hissejä.

large_gep-luentoPaul näyttää diaa, jossa on esimerkkejä muista monikansallisista yrityksistä, kuten Nokiasta ja Siemensistä. Paul kysyy oppilailta, mikä on kuvassa näkyvistä yrityksistä suurin.

Yksi opiskelija heittää ”Shell”, joka osuu oikeaan.

Luento on interaktiivinen, joten oppilaat joutuvat myös töihin ja vastamaan Paulin esittämiin kysymyksiin. Seuraava kysymys kuuluu: Mikä on tärkein taito jota tarvitset, jos työskentelet ulkomailla?

– Englanninkieltä, sanoo poika luokan takaa.

Tämä on totta. Lisäksi muiden kielten kuten kiinan hallinnasta on hyötyä jos käy kauppaa heidän kanssaan.

Paul ottaa käteensä Nokian puhelimen ja kysyy oppilailta, miksi sama puhelin maksaa Kiinassa paljon vähemmän kuin täällä Suomessa.

Mietittyään kysymystä opiskelijat vastaavat, että Kiinassa on halvempi valmistaa Nokian puhelimia. Nuorille selviää, että hinta mukautuu markkinoiden mukaan, eli kuinka paljon me kuluttajat olemme tuotteesta valmiita maksamaan.

Seuraavaksi oppilaat jaetaan kahden hengen ryhmiin ja he pääsevät pohtimaan pareittain monivalintakysymyksiä liittyen globalisaatioon. Kuten: Missä maassa voi olla puoli tuntia myöhässä ja olla silti ajassa? Paul paljastaa, että oikea vastaus tähän on Italia. Lisäksi nuoret oppivat myös, että ”peukku ylös” -ilmaisu nähdään Venäjällä loukkaavana kun se meillä tarkoittaa hyväksymistä.

Paul kannustaa nuoria: ”Olkaa rohkeasti äänessä!”

Tunnin loppuun Paul antaa oppilaille tärkeän neuvon: Menestyäksesi globaalissa maailmassa sinun täytyy uskaltaa puhua. Paul myöntää, että ei ole helppoa esiintyä muiden edessä. Toisaalta on vain hyvä olla vähän hermostunut, sillä tällöin tietää, että täytyy oikeasti keskittyä.

Paul muistuttaa, että ei tarvitse olla hyvä puhuja tai näyttelijä, vaan pitää vain olla rohkea.

Mitä yrityksen edustaja ajattelee nuorten kielitaidosta?

Hollantilaissyntyinen Paul Van Santeen on työskennellyt vuodesta 1991 lähtien Koneella.

Paul on tähän mennessä ehtinyt pitää jo viisi globalisaatioluentoa kahden vuoden aikana eri kouluissa ja lisää on tulossa. Mitä Paul on itse tästä oppinut?

– Suomalaista hiljaisuuden kulttuuria; kuinka käyttäytyä, kun suomalaiset ovat niin hiljaisia ja kysymyksiin ei välttämättä vastata.

Lisäksi Paul on oppinut motivoimaan nuoria. Kaiken kaikkiaan hän on kiitollinen, että on saanut mahdollisuuden päästä jakamaan ja kertomaan nuorille globalisaatiosta.

Mitä mieltä Paul on nykynuorison kielitaidoista ja globaalista tietämyksestä?

– Se vaihtelee hyvin paljon koulujen välillä. Odottaisin, että kielitaito olisi parempi kuin se nyt on. Yleensä nuoret ymmärtävät, mutta eivät välttämättä osaa puhua ja tuoda esille omia ajatuksiaan vieraalla kielellä. Haaste on saada nuoret uskaltamaan käyttää kieltänsä.

Kutsu luennoitsija oppitunnillesi!

GEP -projekti käynnistyi vuoden 2012 alussa. Projektin ja Nuori Yrittäjyys ry:n yrityskumppanina Suomessa toimivat Kone ja Siemens.

Yritysten vapaaehtoisia voi tällä hetkellä saada kouluun pitämään globalisaatioluentoa tai mentoroimaan NY-yrityksiä.

GEP globalisaatioluennot ovat mahdollisia pääkaupunkiseudulla, Hyvinkäällä, Salossa sekä Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Oulussa lähialueineen.Lisää tietoa antaa Nuori Yrittäjyys ry:n ohjelmakoordinaattori Nita Junnila. Ota Nitaan yhteyttä ja kutsu luennoitsija omalle oppitunnillesi!

Seuraavaksi
Ohjelmamateriaalia saa nyt verkosta