Nuoret tekevät itselleen työpaikan globaalissa taloudessa

5.9.2013 2013

Tänään 5.9. vietettävää Yrittäjän päivää juhlii nyt yhä useampi koululainen ja opiskelija: NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelma on nuorten parissa suositumpi kuin koskaan aiemmin.

Viime lukuvuonna Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaan osallistui jo lähes 4 000 nuorta ja miniyrityksiä perustettiin yli 1 200. Osallistujamäärä kasvoi edellisvuodesta yli 20 prosenttia.

– Nuoret kaipaavat työelämätietoa ja he tahtovat päästä tekemään itse. NY-yrityksessä nuoret pääsevät kokeilemaan omaa yritysideaansa ja toteuttamaan käytännössä koulussa opittuja tietoja, NY:n toiminnanjohtaja Virpi Utriainen sanoo.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma avaa oven globaaliin toimintakenttään

Usealle nuorelle ohjelma on suora väylä oikean yritystoiminnan aloittamiseen. Esimerkiksi viime lukuvuoden parhaan NY-yrityksen, RikuCo NY:n Riku Korhonen perusti oman yrityksen heti ohjelman loputtua. Käytettyjä konsolipelejä ympäri Eurooppaa myyvä RikuCo NY palkittiin myös heinäkuussa Lontoossa NY-yrittäjien Euroopan mestaruuskilpailussa parhaasta kansainvälisestä kaupasta.

– Vuosi Yrittäjänä -ohjelman jälkeen on mahdollista jatkaa Enterprise without Borders -ohjelmassa, joka tarjoaa NY-yrityksille mahdollisuuden harjoittaa miniyritystoimintaa NY:n globaalissa verkostossa. Nuori tutustuu kansainväliseen liike-elämään, eri kulttuureihin ja pääsee luomaan omia kansainvälisiä sosiaalisia verkostoja, Utriainen kertoo.

NY-vuoden aikana nuoret oppivat paljon muutakin kuin yrityksen perustamisen ja siihen liittyviä käytännön taitoja. Ohjelma vaikuttaa positiivisesti itsetuntoon, omien vahvuuksien löytämiseen ja oman elämän hallintaan. Myös talouden hoito tulee tutuksi. Kesällä 2013 tehty kysely paljastaa, että nuoret arvostavat suuresti NY-vuoden aikana saamaansa kokemusta: Ohjelmaan osallistuneista nuorista 50 % tahtoo perustaa oman yrityksen ja 86 % sanoo oppineensa työelämätaitoja. Yli 90 % vastanneista kertoi oppineensa vastuun ottamista omasta työstä.

– Nämä nuoret ovat oppineet miten tärkeää oma-aloitteisuus on ja mitä kaikkea he voivat saada aikaan omilla taidoillaan. Ohjelma jatkaa vahvaa kasvuaan, ja tänä lukuvuonna odotamme siihen osallistuvan ainakin 4 500 innokasta nuorta, Utriainen sanoo.

 

Lue lisää NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelmasta

Lue lisää EwB -ohjelmasta

Seuraavaksi
Annetaan lukiolaisten yrittää!