Nuoret kertasivat taloustaitojaan

2.5.2013 2013

Nuori Yrittäjyys ry oli ensimmäistä kertaa mukana Suomen Asiakastieto Oy:n järjestämässä tapahtumassa. Tarkka Fyrkka -tapahtuma antoi itsenäistymisen kynnyksellä oleville nuorille oivaltavia esimerkkejä oman talouden hallintaan. Tapahtuma järjestettiin nyt kolmannen kerran ja tänä vuonna tapahtuma tavoitti 650 16–17 -vuotiasta nuorta.

large_tarkkafyrkka6
Tarkka Fyrkka -tapahtuma keräsi Lasipalatsin Bio Rex -salin täyteen nuoria viime perjantaina. Nuoret kuuntelivat tarkkaan ja saivat myös osallistua keskusteluun nuorten talouden hallinnasta.

Tapahtumassa teroitettiin nuorille muun muassa mitä itsenäisyys tuo tullessaan, mitä tapahtuu kun jätät laskun maksamatta ja mikä on maksuhäiriö sekä millainen riesa se on. Varoittava esimerkki 36 euron puhelinlaskun suuruudesta ulosotossa yllätti monet näistä nuorista.

– En jätä koskaan laskujani maksamatta, sanoo 18 -vuotias Arbnor Leppävaaran Omniasta.

”Monella menee rahaa kaikkeen turhaan”

Nuoria haastateltiin tapahtuman jälkeen. Heiltä kysyttiin muun muassa yllättikö mikään Tarkka Fyrkassa kuultu tieto.

Haagan peruskoulussa opiskelevan 16-vuotiaan Alisan yllätti se kuinka nopeasti velka kasvaa. Suomen liikemiesten kauppaopistossa opiskeleville Joonakselle ja Namolle puolestaan tapahtuma oli ”aika perussettiä.”

Joonaksella ja Namolla toivottavasti on siis oma talous hallussa! Kyselimme myös muilta nuorilta, millä tolalla he uskovat omien talousasioiden nuorilla olevan.

Nuorten vastaukset jakoivat mielipiteitä. Haastateltujen mielestä osalla nuorista on talousasiat kunnossa ja osalla ei. Esille nousi myös, että usein ei ajatella mihin rahaa käytetään ja turvaudutaan usein liian helposti pikavippeihin ymmärtämättä sitä, että siitä koituu hirveät maksut.

Pojista ajateltiin, että he eivät mieti niin paljon kuin tytöt mitä ostavat ja tuhlaavat näin enemmän.

Entä mikä on tärkein asia, jonka opit tapahtumassa?

– Ottaa sen verran velkaa, että pystyy maksamaan sen, sanoo Alisa.

– Ei kannata ottaa turhia pikavippejä, jos ei pysty maksamaan niitä heti, sanoo Namo.

– Laskut pitää aina maksaa ajallaan, jottei tule mitään turhia maksuhäiriömerkintöjä, sanoo Joonas.

– Pikavipit ovat tosi pahoja, tärkeä katsoa miten käyttää rahojaan, että itse ottaa vastuun, sanoo Isa Haagan peruskoulusta.

– Jos tulee rahaa vanhemmilta tai duunista, niin käyttää rahan ensin siihen tarpeelliseen juttuun, minkä tarvitsi ja laittaa loput säästöön, sanovat Geele jaArbnor, Leppävaaran Omniasta.

On hyvä miettiä myös kenet menet takamaan ja kannattaako edes mennä.

– Jos takaa jonkun, niin toinen voi olla kiero ja velka koituukin omaan niskaan, sanoo Amanda.

Haluatko luokkasi mukaan ensi vuoden Tarkka Fyrkka -tapahtumaan?

Ensi vuoden Tarkka Fyrkka -tapahtumaa aletaan jo suunnitella ja siitä tiedotetaan Asiakastiedon nettisivuilla sekä tapahtuman facebook -sivuilla. Pysy kuulolla ja tule mukaan ensi vuonna.

Tutustu NY Menestyksen avaimet – Oma talous halussa -ohjelmaan, joka tukee loistavasti Tarkka Fyrkka -tapahtuman sisältöä.

Seuraavaksi
Yrittäjyys kytee kampuksilla – onnea voittajille!