Konkarin vinkit Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaan!

20.8.2013 2013

Lukuvuoden 2012-2013 parhaan NY-yrityksen RikuCO NY:n perustaja Riku Korhonen antoi aiemmassa uutisessamme vinkkejä aloitteleville NY-yrittäjille. Mutta miten pärjäävät nuorten ohjaajat, ensi kertaa Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaa kokeilevat opettajat?

Rikun ohjaava opettaja Tero Tikkanen Suomen Liikemiesten kauppaopistosta on ollut Vuosi Yrittäjänä -ohjelmassa jo useita vuosia. Hän muistuttaa, että tekemällä oppii ja yhteistyöllä pääsee pitkälle.

– Jos vain on mahdollista, niin työskennelkää tiiminä. Ohjelman myötä tulee kuitenkin aina paljon uusia tilanteita ja ehkä yllätyksiäkin. Ei näitä kannata yksin murehtia.

Tikkasen mukaan ohjelmaa ei siis kannata vetää perinteisen kaavan mukaan yksin opettajajohtoisesti. Yhteistyötä voi tehdä niin muiden opettajien kanssa kuin muiden alueen oppilaitostenkin kanssa.

– Ja tietysti työelämän edustajia voi aina käyttää apuna ohjelmassa. YES verkoston palvelut ovat myös käytettävissä, Tikkanen muistuttaa.

Vahvuudet esiin!

Tikkasen mukaan nuorten asenne ja innokkuus ohjelmassa vaihtelevat, mikä on täysin ymmärrettävää.

– Ohjelmaan voi hakeutua tai sen voi valita niin monella eri perusteella. Aika nopeasti ohjelmaan hakeutuneet kuitenkin oivaltavat mistä oikein on kyse. Siinä vaiheessa ”vapaamatkustajat” yleensä jäävät ryhmästä pois tai valitsevat jonkin muun opinnon.

Tikkanen kannustaa myös antamaan nuorille tilaa hyödyntää omia taitojaan ja vahvuuksiaan. Nuorilla saattaa olla monenlaista osaamista ja kokemusta, myös työelämästä.

– Erityisen taitavia nuoret ovat sosiaalisessa mediassa ja yleensä tietojen käsittelyssä. Vuosi yrittäjänä -ohjelma antaakin sitten sen sisällön, jossa osaamista voi soveltaa.

large_rikutero2

Tero Tikkanen oli Rikun mukana myös Lontoon EM-kisoissa, jossa RikuCo NY voitti palkinnon parhaasta kansainvälisestä kaupankäynnistä.

– Hyvien ajatusten ja ideoiden kehittely vaatii aikaa. Eli käytimme Rikun kanssa reippaasti aikaa valmistautumiseen kesäkuukausien aikana, Tikkanen kertoo.

NY Vuosi yrittäjänä -opinto-ohjelma on suunnattu peruskoulun 9.-luokkalaisille sekä lukion ja ammatillisen toisen asteen opiskelijoille. Painettu oppimateriaali on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi, ny-yritys.fi -verkkopalvelu palvelee myös englanniksi. Lue lisää ohjelmasta 

Lue, miten nuoret kokevat ohjelman:  12.8.13: ”Opin vastuuta omasta työstä sekä luottamista omiin taitoihin”

 

Seuraavaksi
Nuorten innovaatioleirillä yrittäjyys ja teknologia lyövät kättä