Helsinkiläinen yrittäjyyskasvatus vahvassa flowssa

22.5.2013 2013

Pääkaupungissa yrittäjyyskasvatus tuottaa tulosta: NY Uskalla Yrittää -finaalissa sekä perus- että toisen asteen parhaat yritykset ponnistivat voittoon Helsingistä.

Lukuvuoden parhaita yrityksiä eli toisen asteen voittajaa RikuCo NY:tä ja perusasteen voittajaa The Attitude UF:ää juhlistettiin maanantaina 20.5. “jälkilöylyissä” Eläke-Fennian tilossa yhdessä Nuori Yrittäjyys ry:n ja YES Metropolin kanssa Helsingissä.

Nuorilla on mielenkiintoinen kesä edessä: luvassa on muun muassa Euroopan mestaruuskilpailut heinäkuussa, joihin NY-yritykset lähtevät edustamaan Suomea. RikuCo NY on myös ehtinyt vaihtua RikuCo Oy:ksi, eli sen perustaja Riku Korhonen pisti pystyyn oikean yrityksen.

Tilaisuudessa tunnustusta saivat myös nuorten oppilaitokset, helsinkiläiset Suomen Liikemiesten Kauppaopisto ja Botby grundskola sekä YES Metropoli, joka perustettiin edistämään yrittäjyyskasvatusta pääkaupunkiseudulla vasta puolitoista vuotta sitten.

Napakymppi ensimmäisellä yrityksellä

Perusasteen voittajayrityksen The Attitude UF:n tytöt käyvät Botby grundskolan koulua, joka lähti tänä lukuvuonna ensimmäistä kertaa NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan.

Nuorten opettajalle Annika Arilehdolle uusi kokemus oli positiivinen, ja hän suosittelee Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaa ehdottomasti muillekin.

– Parasta NY-vuodessa oli se, että tutustuin oppilaisiin aivan uudella tavalla. Oppilaat kyselevät hirveästi, ja vuorovaikutuksessa heidän kanssaan myös opettaja oppii paljon. Opettajan ei itse tarvitse olla yrittäjyyden ammattilainen osallistuakseen ohjelmaan, Arilehto rohkaisee.

Aralehto uskoo, että yrittäjyysohjelma sopii myös hyvin syrjäytymisen ehkäisyyn, sillä se antaa vaihtoehtoisen tavan oppimiseen paikallaan hiljaa istumisen ja kuuntelemisen sijaan ja kannustaa itsenäiseen ajatteluun ja tekemiseen.

Yritysyhteistyö rules

Korhosen koulussa Suomen Liikemiesten kauppaopistossa yrittäjyyskasvatusta on toteutettu jo pitkään. Pääkaupunkiseudulla pian 30 vuotta opetustehtävissä toiminut SLK:n Pirkko Peiposen mukaan vuosien varrella nuorten asenteisiin on tullut yrittäjämäisempää otetta.

– Nuoret ovat tulleet myönteisessä mielessä vähän “hulluiksi”, sillä tarkoitan uskoa omiin mahdollisuuksiin ja siihen, mitä voi tehdä. Ja nimenomaan mitä voi tehdä yhdessä, Peiponen kertoo.

Peiponen suitsuttaa yritysyhteistyötä yrittäjyysvatuksen tämän päivän toiminnan lähtökohtana. Kontakteja yrityksiin on hyvä rakentaa niin oppilaitoksen, opettajan, muun henkilöstön kuin opiskelijankin tasolla.

– On onni työskennellä sellaisessa oppilaitoksessa, jossa se on jo perustamisesta lähtien ymmärretty ja oivallettu, Peiponen kiittää.

Koulu-yritysyhteistyöhön uskoo myös Fennia, joka on vakuutuskumppanina Vuosi Yrittäjänä -ohjelmassa ja osallistui tänä vuonna Uskalla Yrittää -finaalin tuomaristoon.

– Työelämä arvostaa nykypäivänä oma-aloitteisuutta, idearikkautta ja yrittäjämäistä toimintaa. Fennia on mukana NY-toiminnassa, koska tahdomme olla edistämässä arvojemme mukaisesti yrittäjyyden kehittymistä Suomessa, sanoo Fennian Kari Björklöv, joka on mukana NY:n hallituksessa.

large_helsinginyrittajyyskasvattajatHienoa yrittäjyyskasvatustyötä! Vasemmalta Pirkko Peiponen Suomen Liikemiesten Kauppaopistosta, Sari Söderlund YES Metropolista, The Attitude UF:n opettaja Annika Arilehto Botby grundskolasta ja RikuCo NY:n opettaja Tero Tikkanen Suomen Liikemiesten Kauppaopistosta.

Aiheeseen liittyviä uutisia:

8.5.13: Harrastuksesta voi tulla ammatti, vai mitä Riku?

15.4.13: Nuoret tekevät työpaikkansa itse

2.4.13: NY-nuoret osaavat: verkkokauppaa ja some-markkinointia

 

RikuCo netissä: rikuco.com ja facebook.com/RikuCoFinland

Lue lisää Vuosi Yrittäjänä -ohjelmasta

 

Seuraavaksi
Hyvää kesää!