Annetaan lukiolaisten yrittää!

20.9.2013 2013

Työelämässä tarvittavia taitoja on hyvä treenata jo kouluaikana. Lukio ei ole tästä poikkeus, ja lukiolaiset tarttuvat innokkaasti haasteeseen kunhan saavat siihen tilaisuuden.

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma on kasvattanut viime vuosina suosiotaan myös lukioissa. Ohjelma on hyvä keino tuoda lukio-opiskelu lähemmäs työelämää ja tarjota nuorille taitoja, joita he tarvitsevat valkolakin saatuaan.

Vuoden 2013 Uskalla Yrittää -finaalissa nähtiin mainioita esimerkkejä lukiolaisnuorista, joilla oma-aloitteisuus tuotti tuloksia:

urhoYrittäjyyttä

URHO NY Tampereen Steiner-lukiosta keksi tarjota kiinteistöalan palveluja. Innokas poikajoukko palkittiin finaalissa parhaasta yritysesittelystä. URHOn asiakaspäällikkö Roope Piippo kertoo, että NY-vuosi muutti käsityksiä yrittäjyydestä.

– Ennen tätä ajattelin, että musta ei ainakaan tule yrittäjää. Vuoden aikana olen oppinut, että yrittäjänä riippuu ihan itsestä, onko duunia ja mitä tekee.

URHOn nuoret päättivät jatkaa yritystoimintaa NY-vuoden jälkeen. Töitä on riittänyt jopa niin, että yritys on päässyt rekrytoimaan lisätyövoimaa.

Verkostoja

tassukkaat16-vuotias Annika Liikamaa Ulvilan lukiosta perusti NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa Tassukkaat NY:n, joka myy Annikan itse suunnittelemia koirien suojatossuja.

Ohjelma innosti ujon tytön oppimaan verkostoinnin taidon: yhteistyökumppani tossujen valmistukseen löytyi Kankaanpään pitkäaikaistyöttömien työpajasta, ja tutuksi tulivat myös Porin yrittäjät.

– Kävin Porin suutareissa ja nahkamyymälöissä keskustelemassa sopivasta tossumallista, ja sain myös tossuni jälleenmyyntiin Porin lemmikkikauppoihin ja koirien trimmauspisteisiin.

vainio_kippausmekanismiInnovaatioita

Valtteri Vainio Halikon lukiosta on kova poika yrittämään ja ideoimaan. Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa syntyi yritys V. Vainio NY ja sen tuote: sähköinen kippausmekanismi mönkijän peräkärrylle.

V. Vainio NY voitti Uskalla Yrittää -finaalissa palkinnon parhaasta tuotteesta.

Valtteri myös haki ja sai keksinnölleen hyödyllisyysmallisuojan eli patenttia muistuttavan yksinoikeuden.

Lukioilla on vielä kirittävää

Yhä useammalla lukiolaisella on mahdollisuus suorittaa käytännön yrittäjyyskursseja ja lukioiden yrittäjyyskasvatus on kasvussa muun muassa Innolukion, YES goes to lukio -hankkeen ja Y-love -verkoston tukemana.

vy_lukiotilastotVaikka lukiolaisten määrä NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa on yli tuplaantunut vuodesta 2005–2006, on lukiolaisten osuus kaikista ohjelmaan osallistuneista vain 10 %. Peruskoulu ja ammatillinen toinen aste vetävät toistaiseksi pidemmän korren. Onko seuraavaksi lukioiden vuoro näyttää?

 

 Lue lisää NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelmasta

Seuraavaksi
Zaldo haastaa 9. luokat taloustaitokisaan