NY-vuosi poiki jälleen uusia yrittäjiä

5.6.2012 2012

NY:n yrittäjyysohjelmat toimivat nuorille hyvänä ponnahduslautana. Ohjelman jälkeen monet rohkaistuvat perustamaan oman yrityksen

Nuori Yrittäjyys ry:n opinto-ohjelmien toimintamalliin kuuluu, että lukuvuoden lopulla ohjelman aikana perustetut miniyritykset lopetetaan.

Useat NY-yritykset kuitenkin menestyvät sen verran hyvin, että nuoret tahtovat jatkaa yritystoimintaa. Opiskelijoita kannustetaan tällöin perustamaan oikea yritys.

– Vuosittain ohjelman loputtua useat nuoret lähtevät yrittämään tosissaan ja monet menestyvätkin hyvin. Esimerkiksi pari vuotta sitten Vuosi yrittäjänä -ohjelmassamme perustettu Virkkuukoukussa on laajentunut osakeyhtiöksi ja työllistää tällä hetkellä kymmenen henkilöä, kertoo NY:n ohjelmapäällikkö Turo Numminen.

Tänä vuonna nähdään taas monia lupaavia uusia yrityksiä:

Season One vie suomalaista muotoilua maailmalle

OLYMPUS DIGITAL CAMERATurkulaiselle Season Onelle yritystoiminnan jatkaminen vuoden jälkeen oli selvää jo Uskalla Yrittää -finaalissa, jossa yritys nappasi korkea-asteen sarjan ensimmäisen sijan.

Neljän nuoren muotoilijan perustaman yrityksen liikeideana on tarjota väylä muotoilijoille tuoteideoiden saamiseksi valmistukseen ja jälleenmyyjille.Yrityksen ensimmäinen virallinen tuotemallisto lanseerataan syksyllä.

– Tuotteitamme voi kyllä nyt jo ostaa ottamalla suoraan yhteyttä meihin, ja esimerkiksi astiapyyhkeitämme myy Turussa myös Leenaelina, kertoo Season Onen toimitusjohtaja Niko Räsänen.

Kesä on kiireinen Season Onen neljälle jäsenelle. Tuotemalliston viimeistelyn lisäksi heinäkuussa ryhmää odottaa JA-YE:n Euroopan finaali Makedoniassa. Vauhtia haettiin ICFF-huonekalumessuilta New Yorkista.

– Messut olivat oiva tapa tutustua alan toimintaan ja saada kontakteja Pohjois-Amerikkaan. Vastaanotto oli hyvä ja saimme arvokasta palautetta yrityksestämme, Räsänen sanoo.

medium_seasonone-aakuva: Season One

AD Pineapple kannustaa nuoria yrittämään

Toisen asteen yrityksistä Suomea lähtee Euroopan finaaliin Bukarestiin edustamaan AD Pineapple, joka myös jatkaa yritystoimintaansa NY-vuoden jälkeen.

Media-alan palveluja tarjoavan AD Pineapplen aikeena on perustaa Kainuun Ammattiopiston sisäinen osuuskunta, jota pyörittävät pelkästään opiskelijat. Tämän alaisuudessa tulee toimimaan eri yrityksiä.

– Me AD Pineapplen väki olemme tässä osuuskunta-projektissa päävastuussaja kehittelemässä sitä. Haluamme kannustaa muitakin Kainuulaisia nuoria yrittämään, siksi tämä tuntui hyvältä idealta, AD Pineapplen toimitusjohtaja Tomi Rytkönen sanoo.

Rytkösen mukaan AD Pineapplen yritystoiminta jatkuu NY-vuoden jälkeen hyvällä mallilla. Nyt kesällä kun ei ole koulua on hyvää aikaa tehdä yrityksen hommia.

– Yrityksemme on tullut melko tunnetuksi täällä Kajaanissa ja asiakaskunta tuntuu laajentuvan koko ajan, Rytkönen kertoo.

Media-assistenteiksi opiskeleva AD Pineapplen väki on myös saanut sovituksi opettajiensa kanssa, että saavat tehdä yrityksen töitä tuntien aikana jos ne liittyvät tunnin aiheeseen.

– Nettisivuhommat oikeille asiakkaille opettavat paljon tehokkaammin kuin perusharjoitukset.

medium_adpineapple500kuva: AD Pineapple

Tutustu tuoreisiin yrittäjiin

Ainakin seuraavat yritykset jatkavat NY-vuoden jälkeen yritystoimintaa (lista ei ole täydellinen):

Season One

Suomalaismuotoilijoiden ideoiden tuotteistaminen ja myyntiketjun toteuttaminen

seasonone.fi

Season Onen esittely New Yorkin huonekalumessuilla

AD Pineapple 

Media-alan palveluja tarjoava mainostoimisto

adpineapple.net

facebook.com/ADPineapple

AD Pineapplen YouTube-kanava

Fine Design

Sisustusalan palvelut ja tuotteet

finede.blogspot.com

Junk Factory

Kierrätysmateriaalista valmistetut korut ja sisustustuotteet

funkyjunkfactory.blogspot.com

facebook.com/junkfactory

junkfactory.valmiskauppa.fi (verkkokauppa aukeaa elokuun lopulla 2012)

NaNi

Persoonalliset pienten koirien vaatteet

www.nani.fi

facebook.com/pages/NaNi/307886542567868

Diana

Opetusmateriaalin sähköistäminen

dianany.fi

Attitude NY

Pinssien valmistaminen erilaisiin tilaisuuksiin, yksityisille ja yrityksille

Bottle UF

Vinflaskställningar

Brunolds UF

Egengjord choklad 

Jatkaako sinun NY-yrityksesi yritystoimintaa lukuvuoden jälkeen mutta ette löydy listalta? Korjaa tilanne ja laita viestiä osoitteeseen [email protected]!

Lukuvuonna 2011-2012 Nuori Yrittäjyys ry:n ohjelmissa (NY Vuosi yrittäjänä ja NY Oma Yritys) perustettiin yli 900 miniyritystä, joiden toimintaan osallistui lähes 4000 nuorta.

Tutustu vuoden 2010 parhaan korkea-asteen NY-yrityksen nettisivuihin: www.virkkuukoukussa.fi ja vuoden 2009 voittajaan: saanajaolli.com

Etusivun kuva: Peter Linden/NaNi

Seuraavaksi
Tervetuloa mukaan syksyn toimintaan!